De basis van een goede wasroutine

Kopieer de code en plak deze tussen de -tags van uw site. U kunt dezelfde code gebruiken voor al uw pagina's. U hoeft de code niet te wijzigen, ook niet als u uw algemene instellingen wijzigt. Zie onze implementatiehandleiding voor code voor meer informatie.

Luiers wassen is eigenlijk heel eenvoudig. Helaas zijn er veel mythes ontstaan rondom het wassen van wasbare luiers en wordt er onnodig moeilijk gedaan over wasmiddel, het aantal keer spoelen, extra water en wat al niet meer.

Marije’s routine:

Luiers zijn zwaar bevuild, dus een voorwas is je eerste stap. Bij voorkeur een programma die aan het einde centrifugeert. Dit kan elk kort programma zijn. Ik heb bijvoorbeeld op mijn wasmachine hiervoor de opties “koud spoelen” of “opfrissen”. Beide programma’s duren een half uurtje en centrifugeren aan het einde. Centrifugeren aan het einde is belangrijk om zoveel mogelijk vuil water al kwijt te raken, zodat je “fris” aan het hoofdprogramma kan beginnen. Gebruik bij je voorwas ook al wat wasmiddel, een goede hoeveelheid is bijvoorbeeld een dosering voor licht vervuilde was. Kijk voor de dosering altijd naar de verpakking van je wasmiddel.

Het selecteren van een hoofdprogramma is ook niet moeilijk, ik kies een programma voor katoen, en altijd 60 graden. 40 graden is ook geen probleem, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar 60. Vervolgens doseer ik wasmiddel. Een normaal wasmiddel die je overal kunt kopen. Doseer voor zwaar vervuilde was en volgens je waterhardheid, en start je programma. Niet extra spoelen, niet naspoelen. Dit is waterverspilling, onnodig en je hebt kans dat er zich mineralen gaan opbouwen in je luiers. Wat daar de gevolgen van zijn volgt in een andere post :).

Het maakt niet uit of je kiest voor poeder of vloeibaar. Wel zijn er enkele dingen waar je op moet letten. Het wasmiddel mag niet op basis van zeep zijn, zeep coat de vezel en spoelt niet goed weg, waardoor er “build up” onstaat. Staat er echter op de verpakking “<5% zeep”, dan is het prima. Verder zijn er tegenwoordig ook wasmiddelen waarbij al een wasverzachter is toegevoegd. Wasverzachter coat de vezel ook dus gebruik je liever niet bij wasbare luiers. Voor build up van wasmiddel hoef je niet bang te zijn. “Build up” ontstaat niet bij een gewoon wasmiddel omdat het zo gemaakt is dat het wegspoelt. Er blijft residu achter, maar dit is niet hetzelfde als build up. Een goed voorbeeld is een sneeuwbal, build up is wanneer een sneeuwbal van een berg rolt en steeds groter wordt doordat er een laagje bij komt, residu is een sneeuwbal, die voor er een nieuw laagje vormt, het oude laagje eerst kwijt raakt.

Je kunt eventueel boosters gebruiken, bijvoorbeeld Biotex (de blauwe doos is voor gebruik in de wasmachine) of een oxi-poeder.

Mijn was routine en wasmiddel gebruik is als volgt;

Voorwas: Programma “opfrissen”, dit is een kort programma op 30 graden. Beetje wasmiddel en een schepje blauwe Biotex.

Hoofdwas: Programma “Katoen 60 graden”. Wasmiddel gedoseerd voor zwaar vervuild wasgoed voor middel hard water en af en toe een schepje oxi-poeder.

Een aantal merken waar wij goede ervaringen mee hebben zijn Ariël, Formil, Una en Klok, maar we horen ook goede verhalen over Neutral, Ecover poeder en Puur & Eerlijk van de Albert Heijn.

Ook bamboe kan veilig met een normaal wasmiddel gewassen worden. Het is een fabel dat bamboe anders behandeld zou moeten worden en niet tegen enzymen kan. Artikelen met wetenschappelijke bronnen volgen ;).

Blauwe biotex en zuurstofbleek zijn optioneel en moet niet. Wil je deze boosters niet gebruiken dan kan dat prima.

Bente’s routine:

Wasmachine

Ik gebruik een Siemens iQ500.

Siemens iQ500

Voorwas

Kort programma (SuperKort 15) met Blauwe Biotex.
2015-02-27 22.34.05

Hoofdwas
Witte/ bonte was op 60 graden met waspoeder voor “vuile was” en rekening houdend met hard water. Voor het wassen gebruik ik momenteel Ariel Color & Style. Schepje oxi erbij als booster. Als ik Calgon gebruik, dan kan ik doseren voor zacht water, dus 125 ml waspoeder. Anders wordt het 180ml. Centrifugeren op hoogste snelheid (bij mij 1400 toeren). Extra voorspoelen of naspoelen is niet nodig!

 FB_IMG_1424863018398