Zelfgemaakt wasmiddel

Kopieer de code en plak deze tussen de -tags van uw site. U kunt dezelfde code gebruiken voor al uw pagina's. U hoeft de code niet te wijzigen, ook niet als u uw algemene instellingen wijzigt. Zie onze implementatiehandleiding voor code voor meer informatie.
Vertaling van : ‘the Bad, the Worse and the Ugly’ by Melinda Wendland (FluffLoveUniversity)

Waarom noemen we dit ‘the Bad, the Worse and the Ugly’ en waarom schrijven we wasmiddelen tussen aanhalingstekens?

Zelfgemaakte brouwsels zijn meestal een samenraapsel van waterontharders (natrium carbonaat (soda) en natrium bicarbonaat (baking soda)) oxi clean en geraspte zeep of zeepvlokken (Marseillezeep, Sunlight of Aleppo) Sommige gaan zelfs zo ver dat er geen enkel reinigingsmiddel inzit.

Laat ons eens aannemen dat we met deze combinatie van producten onze was gaan doen. (Dit geldt voor alle was, maar ook specifiek voor wasgoed die goed moet absorberen zoals handdoeken en luiers)

Enkel en alleen spoelen met water maakt onze kledij niet schoon!
Zeep is ZEEP en niet bedoeld om kledij mee te wassen. Alle zeep is bedoeld om wasgoed mee voor te behandelen of het wordt gebruikt als wasversterker (booster),maar NIET als detergent.

Bij zeep blijven na verloop van tijd zeepresten achter waarin kleine deeltjes vuil zich kunnen in opstapelen. Zo blijft er vuil achter in de luiers en kleding. Zeep is basis van olie en spoelt bij gevolg niet goed weg.

 

De meeste zelfgemaakte wasmiddelen zijn opgebouwd uit waterontharders en wasversterkers (boosters). Deze ingredienten op zich hebben zeker hun  nut maar dat is NIET het proper wassen van kleding of luiers , WEL het helpen van een wasmiddel om beter te presteren.

 

Waterontharders maken het water zachter zodat wasmiddelen het vuil beter kunnen losmaken en meenemen.

 

Boosters helpen om het wasmiddel extra kracht te geven om bijvoorbeeld te bleken en vlekken te verwijderen.

Het probleem bij zelfgemaakte wasmiddelen is de verhouding tussen de zeep en de grote hoeveelheid waterontharders en boosters.

Dit resulteert  in een teveel verzachten van water en een teveel aan boosters voor een te weinig waskracht.

Het is dus GEEN geschikt middel om stoelgang , urine en bacterien uit luiers te wassen.

Hier komt het ‘kip en ei probleem’: Hoeveel moet men van zelfgemaakt wasmiddel gebruiken?

Scenario 1: De meeste huisrecepten raden een kleine hoeveelheid aan per wasbeurt. Ongeveer 1 a 2 eetlepels. De hoeveelheid ‘zeep’ maakt zo maar een klein percentage uit wanneer het nog eens gemengd zal worden met de waterontharders en boosters. Doe daar nu nog eens de liters water bij en je kan er even goed geen wasmiddel bij doen.

Met andere woorden, in dit scenario is de aanbevolen hoeveelheid zeep eingelijk maar 1/40 van een THEElepel per 3,78 liter.

Scenario 2: Of je veegt de grond met de aanbevolen hoeveelheid of je kiest een van de zeldzame recepten voor homemade wasmiddelen die een grotere dosis aanbeveelt.

Nu gebruik je voldoende wasmiddel met een redelijke hoeveelheid van je geraspte zeep. Na verloop van tijd zullen, zoals hierboven beschreven, zeepresten en vuil zich opstapelen en zo een absorptie probleem veroorzaken bij je handdoeken en luiers en kledij onfris laten ruiken. Achtergebleven bacterien en vuil kunnen bij luiers ook nog problemen geven zoals stank (boerenlucht, ammoniak) en irritatie veroorzaken van baby’s delicate huid.

Het kan soms maanden duren vooraleer de zeepresten zich genoeg opstapelen en zo problemen veroorzaken. Misschien dat je ondertussen al dacht dat dit de beste uitvinding van de eeuw is… jammer want dat is het NIET en heel waarschijnlijk staat het probleem al gauw voor de deur.

Waarom is zeep dan zo verschillend van detergent?

Doen ze niet hetzelfde?

 

Ja en nee. Ze doen het wel in zekere zin, als ze gebruikt worden waar ze voor bedoeld zijn. Beiden zijn ze bedoeld om vuil en bacterien te verwijderen wanneer ze gemengd worden met water.

Het verschil … zeep is bedoeld om niet-poreuze oppervlakten, welke geen hoeken en gaten hebben waarin vuil zich kan opstapelen, schoon te maken. Detergent is gemaakt om kledij, poreus en getextureerd materiaal, schoon te maken. Het is ook ontwikkeld om vuil op te nemen en vast te houden in het water om vervolgens mee in de afvoer weg te spoelen

 

Zeeptabletten en wasmiddelen werken dus zeer verschillend en zijn ontwikkeld voor verschillende doeleinden.

Als je meer wil weten over zeep en detergenten, kan je eens kijken naar de volgende links:

LINKS

What’s In My Detergent?

https://magic.piktochart.com/output/2431471-what-is-a-detergent

Soap vs. Detergent

http://www.cleaninginstitute.org/clean_living/soaps__detergents_chemistry.aspx

http://www.algebralab.org/passage/passage.aspx?file=Chemistry_Soaps.xml

Waarom is het gebruik van zelfgemaakte wasmiddelen zo toonaangevend en waarom wordt ze dan zo frequent aangeraden door anderen?

  • Het is goedkoop
    Veel mensen starten met wasbaar luieren om budgettaire redenen en daarom is het aantrekkelijk om iets te gebruiken waar je weinig geld moet aan spenderen. Begrijpelijk en daarom trappen velen in deze ‘val’. Het is namelijk een makkelijke manier om geld te besparen. En al zeker als je nog eens verteld is dat je enkel en alleen maar luiers mag wassen met een ‘veilig’ wasmiddel. Die zogenaamde ‘veilige’ wasmiddelen zijn ook nog eens duur. Dan is de keuze om voor deze goedkope oplossing te kiezen snel gemaakt.
  • Veilig wasmiddel
    Velen veronderstellen dus dat het een ‘veilig’ wasmiddel is voor hun luiers. Dat is het NIET, zoals je hierboven al kon lezen (zeepresten die achterblijven en problemen veroorzaken) Maar dit geldt ook helaas voor de meeste aanbevolen en populaire ‘veilige’ wasmiddelen (velen geven bij verloop van tijd dezelfde problemen als zelfgemaakt wasmiddel)
  • Weinig chemicaliën
    Het wordt gezien als een wasmiddel waar minder chemicaliën inzitten

Laat ons eens verduidelijken…

Alles is opgebouwd uit chemie. Accurater zou zijn dat we zeggen dat iets is opgebouwd uit gevaarlijke, onnodige of door de mens gemanipuleerde  chemische stoffen.

De prioriteit bij sommige mensen ligt erin om hun gezin weg te houden bij chemische stoffen waarvan ze niet zeker zijn en dat mag. Het is hun keuze… MAAR er zijn andere opties in deze marge en deze houden GEEN zelfgemaakte zeep in.

 Wat zijn de alternatieven?

Er zijn er genoeg, maar voor de NL/BE situatie zijn we nog aan het testen.

Alle commerciele wasmiddelen die GEEN wasverzachter of optische bleekmiddelen bevatten zijn bruikbaar om luiers mee te wassen. De ene wast al iets beter dan de andere, voor welk soort water of welk type machine.

 Ben je op zoek naar een meer natuurlijke wasmiddel op plantaardige basis, dan zijn er ook enkele die bewijzen goed te werken. Ook was je best altijd met HEET water als je zo’n wasmiddel wilt gebruiken.

VOORBEELDEN

Ariel Sensitive

Ecover poeder

Ben je op zoek naar een goedkope detergent, zijn er ook opties mogelijk.

VOORBEELDEN

Formil

AH kleur

Als men denkt dat zelfgemaakte wasmiddelen grondig wassen, dit is een foto van het water na het ‘strippen’  van ‘propere’ kledij die een jaar lang met zelfgemaakt wasmiddel is gewassen

SMAKELIJK!

HomemadeMixStrip

originele tekst en bronnen: http://www.fluffloveuniversity.com/senior-year/the-bad-the-worse-and-the-ugly-why-we-dont-use-homemade-detergents/