Over Enzymen

Kopieer de code en plak deze tussen de -tags van uw site. U kunt dezelfde code gebruiken voor al uw pagina's. U hoeft de code niet te wijzigen, ook niet als u uw algemene instellingen wijzigt. Zie onze implementatiehandleiding voor code voor meer informatie.

Sommige luierfabrikanten adviseren om geen enzymen te gebruiken. Dit zou niet goed zijn voor de babyhuid. Maar waar komt dit advies vandaan?

Als we kijken welke bedrijven enzymen afraden, zijn dat vrijwel altijd Britse bedrijven.

In Groot Brittannië adviseert de nationale gezondheidsorganisatie, de National Healh Service (NHS), om babykleding en luiers te wassen in enzymvrij wasmiddel. Toen in de jaren 60 wasmiddelen met enzymen op de markt kwamen, waren er een aantal meldingen van huidirritatie. Uit voorzorg is er toen een advies uitgebracht om geen enzymen te gebruiken voor babykleding tot er meer kennis was. Dit advies is heel lang blijven staan.

Britse luierfabrikanten hebben in navolging van dit advies dan ook altijd geadviseerd om luiers te wassen met enzymvrij wasmiddel. Volgens de CEO van Totsbots, wilden ze het ouders makkelijk maken en zijn ze op één lijn gebleven met dit advies.

Inmiddels heeft de NHS het advies om geen enzymvrij wasmiddel te gebruiken gewijzigd. Uit onderzoek blijkt namelijk dat enzymen niet achter blijven in het wasgoed en dus ook de huid niet kunnen irriteren (zie ook ons andere artikel: Enzymen).

Wij hopen dat nu de NHS zelf het advies heeft gewijzigd, de luierfabrikanten snel zullen volgen.


Gebruike bronnen:

Enzymen. Wel of niet gebruiken? En waarom dan? Kan je ze veilig gebruiken bij bamboe? Zijn ze chemisch? Slecht voor het milieu? Of voor je kindje? Blijven ze achter in het wasgoed?

Enzymen zijn een “ding” bij wasbaar luieren. Vaak worden ze vermeden vanuit de overtuiging dat ze schadelijk zijn. Als je gaat zoeken op internet word je ook al niet veel wijzer. De ene beweert dat enzymen schadelijke, synthetische, chemicaliën zijn. Op een blog staat dat enzymen “geactiveerd” kunnen worden in de luier en de billen van je kind opeten en weer ergens anders staat dat ze de stof of PUL (het waterdichte laagje van de luier) kunnen aantasten. 

Wat zijn enzymen?

Enzymen zijn biologisch. Ze worden geproduceerd door bacteriën. Ze zijn een geweldige toevoeging voor ons wasmiddel! Van enzymen heb je maar weinig nodig. Ze werken al bij een lage temperatuur en door gebruik te maken van enzymen heeft men het gebruik van fosfaten kunnen terugdringen. Fosfaten zijn wel schadelijk voor het milieu, dus het is heel fijn als daar minder van gebruikt kan worden. Door enzymen toe te voegen aan het wasmiddel hebben we tegenwoordig ook een stuk minder wasmiddel nodig dan jaren geleden! De enzymen zelf werken zo goed, dat er maar weinig van nodig zijn. Hierdoor is de kans dat er enzymen achterblijven nagenoeg nihil. Er zijn dus ook geen enzymen die weer “geactiveerd” kunnen worden. Bovendien gaan enzymen alleen achter hetgeen aan waar ze voor bedoeld zijn. Dit is altijd dood, biologisch materiaal. Zelfs als er enzymen in je luiers zouden zitten EN deze zouden nog zou werken, is het erg onwaarschijnlijk dat deze voor de huid van je kindje gaat.

Er zijn verschillende soorten enzymen met elk hun eigen werking.

  • Protease. Dit is een enzym wat zich richt op het afbreken van eiwitten. Denk hierbij aan bloed, melk, ei of cacao. Er is geen ander ingrediënt met dezelfde werking. Alleen wassen op hele hoge temperatuur met een bleekmiddel is vergelijkbaar. Protease wordt gezien als een essentieel onderdeel in een goed wasmiddel.
  • Lipasen. Deze enzymen breken vetvlekken af. Zowel dierlijke, plantaardige als lichaamsvetten. Ook helpen ze de oppervlakte actieve stoffen. Dit betekend dat de reinigende ingrediënten nog dieper de vezel binnen kunnen dringen.
  • Amylase. Amylase breekt zetmeel af. Ideaal dus bij slabbers die onder de aardappel of macaroni zitten. Dit enzym zit vooral in vloeibaar wasmiddel, maar wordt ook steeds meer gebruikt bij poeder wasmiddel. Amylase is één van de enzymen waardoor het mogelijk is om was schoon te krijgen op een lagere temperatuur.
  • Cellulase. Cellulase is een apart enzym. Het wordt niet gebruikt om vlekken te verwijderen, maar het zorgt ervoor dat de stof niet gaat pluizen. Door het dragen en wassen slijt stof. Er komen deeltjes los die boven op de stof gaan zitten en pilling vormt. Cellulase breekt deze vezeltjes af. Ook kan de stof grauw worden door kleine vuildeeltjes. Cellulase helpt om die vuildeeltjes te verwijderen en voorkomt daardoor het grauw worden. Cellulase haalt niet zelf stof uit de vezel en zorgt NIET voor versnelde slijtage. Dit enzym wordt juist gebruikt omdat het stoffen langer mooi houdt. Cellulase kan prima gebruikt worden bij cellulose stoffen, dit zijn o.a. hennep, katoen en bamboe.

Uit onderzoek is gebleken dat geen enkel enzym wasgoed aantast. Enzymen kunnen dus prima gebruikt worden bij het wassen van luiers, of ze nu van bamboe, katoen of synthetisch materiaal zijn. Dankzij enzymen kunnen we juist milieuvriendelijker wassen. Er is minder water nodig en kan er minder heet gewassen worden.

Onze ervaring is dat enzymen bij het wassen van luiers juist essentieel zijn bij het schoon worden. Wij raden ze dan ook sterk aan. Ook Kanga Care, producent van luiers, raadt met klem aan een wasmiddel met enzymen te gebruiken.


Bronnen (openen in nieuw venster):