Wasmiddelen

Kopieer de code en plak deze tussen de -tags van uw site. U kunt dezelfde code gebruiken voor al uw pagina's. U hoeft de code niet te wijzigen, ook niet als u uw algemene instellingen wijzigt. Zie onze implementatiehandleiding voor code voor meer informatie.

Een geschikt wasmiddel voor luiers:

  • Bevat een Oppervlakte-actieve stof (EN: Surfactant); deze stof “schudt” de viezigheid (die niet oplost in water) los, waardoor deze vervolgens via het waswater afgevoerd kunnen worden.
  • Bevat enzymen, dit zijn om specifieke vlekken te verwijderen, zoals bijvoorbeeld vet, eiwitten en bloed.
    Een specifieke groep enzymen, genoemd Cellulases, een anti-pluis enzym die de vezels bovenop je textiel verwijderen. Dat betekent dat de losgekomen vezels uit de stof worden verwijdert, en dus niet de stof zelf! De precieze details en werking over enzymen kan je binnenkort lezen in een artikel op deze website! Als er cellulase in het wasmiddel zit, staat dit vermeld in de tabel!
  • Bestaat voor minder dan 5% uit zeep, dit maakt alles van het merk Sonnett ongeschikt
  • Bevat geen sodium cocoate, een mengsel van vette zoutzuren uit kokos, welke gebruikt wordt om zeep te maken. Dit kan ervoor zorgen dat de stof gaat afstoten, terwijl we natuurlijk het juist absorberend willen!
  • Bevat GEEN wasverzachter (dit sluit de meeste vloeibare varianten automatisch uit)
  • Is geen zelfgemaakt wasmiddel, bijvoorbeeld op basis van Marseille zeep. Dit kan de luiers afstotend maken (i.p.v. absorberend) en er zelfs voor zorgen dat viezigheid in de luier blijft zitten!

Omdat de vraag vaak voorbij komt waarmee luiers gewassen kunnen worden, hebben we een lijst opgesteld met wasmiddelen, welke te lezen zijn in onderstaande tabel. Hierbij hebben we de doseringen voor de voorwas en hoofdwas vermeld. LET OP: we zijn uit gegaan van zacht water en een kleine machine (max 5kg). Kijk goed op de achterkant van het pak zodat je weet hoe te doseren bij een andere waterhardheid en/ of een grote wasmachine. Wees er ook bewust van dat doseringen aangegeven worden in ml en niet in grammen. Zorg dus voor een wasbolletje of bestel een doseerschepje bij een fabrikant. Maar ook sommige vloeibare wasmiddelen hebben een mooie doseerdop. Onze favoriet is die van Ariel Sensitive. Mis je een wasmiddel? Stuur ons dan foto’s van de voor- en achterkant van de verpakking en wij nemen hem op in de tabel!

Lijst met wasmiddelen

MerkNaamTypeVoorwasHoofdwasOordeelCommentaar
AHPuur KleurVloeibaar30 ml55 ml
AHPuur Kleur waspoederPoeder30 ml50 ml
AHKleurPoeder40 ml100 ml
AH Geconcentreerd kleurwasmiddelVloeibaar35 ml52 ml
ArielSensitiveVloeibaar50 ml80 ml
ArielColour & StyleVloeibaar 50 ml85 ml
Bio-DWaspoederPoeder??ONGESCHIKTZwak wasmiddel met te weinig oppervlakte active stoffen. Bevat ook Sodium Metasilicate, welke gevaarlijk kan zijn. Lees ook op dit artikel over Charlies soap, deze bevat ook dit ingrediënt en voor Bio-D gaat helaas hetzelfde op.
BonuxPoeder75 ml125 ml
Color ReusKleurVloeibaar 66 ml100 ml
DashVloeibaar45 ml70 ml
DashProfessionalPoeder80 ml135 ml
DashColorVloeibaar45 ml70 ml
DelhaizePoeder40 ml105 ml
Dixan Gel Vloeibaar33 ml45 ml
EcoverVloeibaarVloeibaar50 ml70 ml
Ecover Waspoeder universalPoeder55 ml100 ml
FleurilRenewVloeibaar66 ml125 ml
FormilColorPoeder45 ml105 ml
FormilColorVloeibaar35 ml50 ml
Jumbo KleurPoeder60 ml100 ml
Klok Waspoeder KleurPoeder50 ml80 ml
Le ChatPoederPoeder115 ml175 ml
Le Chat VloeibaarVloeibaar50 ml110 ml
Mieleidos (eigen merk 2 componenten)Vloeibaar40-70 mlGeschikt voor apparaat vanaf 8kg, apparaat doseert automatisch. 70 ml indien je geen bezwaar heeft tegen optische bleekmiddelen.
Miocarenatural washing powderPoeder30 ml100 mlONGESCHIKTBevat te weinig opppervlakte actieve stoffen
Natuurlijk in HuisWaspoeder luierwasPoeder15 gramONGESCHIKTBevat alleen waterontharders
NeutralWashing Capsules WhiteCapsule1 stuk2 stuksONGESCHIKTBevat te veel zeep, maar liefst 15-30%. De max ligt op 5%
Neutral Kleur waspoederPoeder71 ml185 ml
PersilSensitiveGel45 ml100 ml
PersilSuper eco power gelGel33 ml45 mlEcologisch wasmiddel van Persil met 100% plantaardige oppervlakte actieve stoffen.
PersilColorGel46 ml100 ml
PersilProfessional ColorPoeder60 ml145 ml
PersilMegaperls ColorPoeder51 ml107 ml
RobijnFleur en FijnPoeder90 ml130 ml
RobijnKlein & Krachtig - varianten: Zwitsal, Puur en zacht (hypo-allergeen)Vloeibaar35 ml52 ml
RobijnColorVloeibaar50 ml100 ml
TotsbotsPotionPoeder25 mlONGESCHIKTBevat te weinig opppervlakte actieve stoffen
Una Waspoeder KleurPoeder45 ml105 ml
Witte ReusWaspoeder Poeder70 ml170 ml
ZeemanHypo Bonte WasVloeibaar60 ml120 ml
Zuivere ZeepWasmiddel BabyPoeder15 gramONGESCHIKTBevat alleen waterontharders en zuurstofbleekmiddel.

Doseervoorbeelden

Doseervoorbeeld #1
Stel, je gebruikt een wasmachine van 7kg en als wasmiddel Ariel Sensitive. Om de kosten een beetje te drukken gebruik je Formil vloeibaar als voorwasmiddel. Je hebt zacht water.
Dosering Formil Color
Dosering Formil Color

 

Dosering voorwas:

De voorwas doseer je voor licht bevuild wasgoed en zacht water. Dat is bij een kleine machine 35ml. Maar, omdat de machine 7kg is moet je +20ml bij doseren. Voor een machine van 6/7kg betekent dit dus 55 ml wasmiddel.

Ariel Sensitive
Dosering Ariel Sensitive

 

Dosering hoofdwas:

Deze doseer je voor zwaar vervuild wasgoed en zacht water. Voor een machine van 4-5kg betekent dit 80ml poeder. Maar, omdat de machine 7kg is moet je +25ml bij doseren. Voor een machine 6kg en groter betekent dit dus 105 ml wasmiddel in totaal.

Doseervoorbeeld #2
Stel, je gebruikt een wasmachine van 4kg en als wasmiddel Ecover waspoeder. Je hebt middelhard water.

Dosering Ecover waspoeder
Dosering Ecover waspoeder

Dosering voorwas:

De voorwas doseer je voor licht bevuild wasgoed en middelhard water. Voor een machine van 4-5kg betekent dit 80ml poeder.

Dosering hoofdwas:

Deze doseer je voor zwaar vervuild wasgoed en middelhard water. Voor een machine van 4-5kg betekent dit 125ml poeder.

FAQ Wasmiddelen

Mijn wasmiddel staat er niet bij, is deze dan wel geschikt?

De tabel is uiteraard niet volledig, daarvoor zijn er nou eenmaal te veel wasmiddelen. Als je jouw wasmiddel mist, stuur ons dan een foto van de voor- en achterkant van de verpakking. We zetten hem in de tabel en we kijken ook of deze misschien ongeschikt is (op basis van de ingrediënten en/of verhoudingen). Lees in dit artikel onze algemene voorschriften voor het kiezen van een geschikt wasmiddel.

Ik zie echt heel veel schuim in mijn machine als ik doseer volgens de voorschriften?

Op zich is schuim geen probleem, zelfs niet als je nog wat in je machine ziet na afloop. Vooral de nieuwe formule van Formil is hier bekend om. Alleen als je luiers zeperig/ slijmerig aan voelen, dan is het wasmiddel niet goed uitgespoeld. Draai dan eenmalig een extra spoelwas.

De volgende keer dat je wast dien je dan het wasmiddel te verspreiden, over het voorwasprogramma en hoofdwasprogramma. Als dit ook niet werkt, probeer dan toch een ander wasmiddel en/of loop je wasprogramma na. Je moet het gewone katoenprogramma gebruiken voor de hoofdwas, welke het meeste water gebruikt.  Het beste is om je machine tot 3/4 bij te vullen na je voorwas, mocht je niet genoeg luierwas hebben. De wrijving van het wasgoed helpt ook om je luiers schoner te krijgen en tegen de schuimvorming.