Luieren met een klein(er) budget

Kopieer de code en plak deze tussen de -tags van uw site. U kunt dezelfde code gebruiken voor al uw pagina's. U hoeft de code niet te wijzigen, ook niet als u uw algemene instellingen wijzigt. Zie onze implementatiehandleiding voor code voor meer informatie.

Veel mensen die willen beginnen met wasbare luiers schrikken soms van de aanschafkosten die een start met zich meebrengt. Toch kan je ook met een klein budget beginnen met wasbaar. Juist voor mensen die wat minder te besteden hebben is wasbaar een goede keuze, het geeft je extra budget voor andere zaken. Afhankelijk van welke luiers je koopt, kan je al snel enkele tientjes per maand besparen.

Bij sommige budget voorbeelden maken we gebruik van Chinese merken zoals Happy Flute. We kennen de ethische bezwaren achter de zogenaamde Chineesjes, maar toch willen wij mensen die echt een klein budget hebben wijzen op deze mogelijkheid.
We hebben hier enkele voorbeelden gemaakt van hoe je met een klein budget prima van geboorte tot zindelijkheid wasbare luiers kan gebruiken.

Noot: Alle genoemde merken en producten zijn onze persoonlijke adviezen, dit artikel is dan ook niet gesponsord door een webshop.

Wasbaar luieren voor minder dan €60
Dit is het goedkoopste en meest basic pakket wat je kan bedenken, maar hiermee kan je al wasbaar luieren. Met dit pakket moet elke twee dagen wassen. Deze luiers zijn geschikt voor gebruik overdag en moeten elke 2 á 3 uur verschoont worden.

Benodigdheden :

 • 10 pakken IKEA hydrofielen van 2 stuks à € 2,99*
 • 4 Happy Flute overbroekjes à € 5,35,– per stuk. Deze broekjes zijn te koop via Ali Express
 • Snappies. Per 2 voor € 2,95.
vandring-hydrofielluier__0125213_PE282817_S4 Happy-Flute-onesize-diaper-cover-cloth-diaper-reusable-washable-waterproof-breathable-fit-3-15kg-most-popular snappi-df

Bij kinderen die in de nacht niet veel plassen zou je eventueel een dubbele luier kunnen doen en daarmee de nacht halen. Misschien nog een spuugdoekje erbij voor extra absorptie. Toch raden wij aan om voor de nacht een aparte investering te doen.

Wasbaar luieren voor ± € 85
Dit pakket is basic met een keuze. Er kunnen wat meer keuzes gemaakt worden tussen het soort luier, overbroekje etc.

 • Luiers:
  • IKEA hydrofielen, 10 pakken à 2 stuks, per pak € 2,99 = €29,90 voor 20 luiers
  • XKKO oogjesluiers. 4 pakken à 5 stuks, per stuk € 11,95 = € 47,80 voor 20 luiers
  • 20x Blümchen regular per stuk € 3,09 = € 61,80 voor 20 luiers
 • Overbroekjes;
  • 4x Blümchen voor € 9,45 (= €37,80)
  • 4x Happy Flute à € 5,35 (= €21,40)
 • Snappies. Per 2 voor € 2,95
Luiers, overbroekjes en snappies
vandring-hydrofielluier__0125213_PE282817_S4 xkko oogjesluiers blumchen regular
Happy-Flute-onesize-diaper-cover-cloth-diaper-reusable-washable-waterproof-breathable-fit-3-15kg-most-popular mix_neu_pul_1470_0
snappi-df

Afhankelijk van de combinatie die je kiest kom je wellicht boven de € 85,– uit. Toch is dit nog steeds een goedkoop startpakket die je er binnen enkele maanden al uit hebt. De oogjesluiers passen van geboorte tot zindelijkheid, de prefolds vanaf 7 kilo tot zindelijkheid.
Voor de nacht is het mogelijk een dubbele oogjesluier gebruiken of een prefold met extra inlegger, afhankelijk hoeveel je kindje plast in de nacht.

Wasbaar luieren voor ± € 130
Met iets meer investering hoef je minder vaak te wassen. Met 24 luiers kan je er voor kiezen om elke drie dagen te wassen in plaats van elke twee dagen. Ook heb je meer keuze tussen de soorten overbroekjes. De luier zelf zitten nog steeds in de categorie vouwluiers. Deze hebben nu eenmaal de laagste aanschafkosten.

 • Luiers:
  • 24 x Blümchen prefold regular à €3,09 = € 74,16
  • 5x pak XKKO oogjesluiers. per pak € 11,95 = €59,75
  • 12x set IKEA hydrofielen per set €2,99 = € 35,88
 • Overbroekjes:
  • 4x Bambinex OneSize à € 13,75 = € 55
  • 4x Anavy OneSize à € 12,59 = €50,36
  • 5x Blümchen OneSize à € 9,45 = € 47,25
 • Snappies: Per twee voor € 2,95
Overbroekjes
bambinex overbroekjes

anavy cover drukknoopjes


anavy cover klittenband

blumchen cover drukknoopjes


blumchen cover klittenband

Extra inleggers, bijvoorbeeld voor bij de IKEA hydrofielen of voor de nacht in de prefolds of oogjesluiers, zijn al te koop vanaf €1,75 per stuk. Dit zijn dan de bio-katoenen inleggers van Blümchen. Goedkope bamboe inleggers zijn te koop van Little Lamb. Per 10 stuks voor €18,15.

Extra inleggers
blumchen biokatoen inlegger Bamboo-Night-Time-Booster_1

Wasbaar luieren voor € 250

 • Luiers:
  • Blümchen prefolds, oogjesluiers, IKEA hydrofielen. 24 tot 30 stuks. Zie voorgaande voorbeelden voor totaalprijzen.
  • 20x Blümchen Bio-katoen, OneSize à € 9,95 = € 199
 • Overbroekjes:
  • 5x Blümchen OneSize à €9,45 = €47,25
  • 5x Bumgenius Flip à €17,95 = €89,75
  • 5x Bummis Simply Lite à €17,95 = €89,75
  • 5x Rumparooz effen à €16,95 = €84,75
 • Snappies 2 voor € 2,95
Luiers en overbroekjes
blumchen biokatoen voorgevormd onesize drukknoopjes blumchen biokatoen voorgevormd onesize klittenband
flip cover simply-lite-fairy-tale-for-web_bmprd_lg rumparooz os cover effen

Wasbaar luieren voor € 350

Er zijn veel mogelijkheden om tot € 350 te besteden.

 • Totsbots Basics à 13,95 per stuk. 20 stuks = € 270 met 4 of 5 overbroekjes naar keuze.
 • 24 Totsbots Basics met vier Happy Flute overbroekjes à € 5,35 per stuk. Dit komt dan uit op € 356,20
 • 24x Blümchen voorgevormd one size à € 9,95 = €238,80.
 • 24 x Bumgenius Flip à €9,95 = €238, 80

 

totsbots basics bamboe

Bij de Flip kunnen de orginele Flip overbroekjes gebruikt worden, maar deze luiers passen ook in andere overbroekjes. Bij de Blümchen heb je nu nog budget over voor overbroekjes naar keuze. Met dit budget kan je wat meer uitkiezen op voorkeur en behoefte, eventueel minder tweedelig, maar aangevuld met bijvoorbeeld pocketluiers voor andere verzorgers. Er is veel mogelijk!

Nachtluiers
Het is aan te raden om bamboeluiers te kopen voor de nacht. Ook hierin zijn verschillende goedkopere opties verkrijgbaar. Je hebt er eigenlijk maar drie of vier nodig. Het aantal dagen dat je wast + 1. Dus als je elke twee dagen wast, neem je er drie. Was je elke drie dagen, koop er dan 4. Goede budget opties zijn de Totsbots Basics en de Blümchen bamboe. Of kijk uit naar een goede deal voor tweedehands luiers.

blumchen bamboe snap blumchen bamboe klittenband

En tot slot;
Uiteraard zijn dit maar voorbeelden en kan er gemixt en gematcht worden voor een gewenste stash die bij jouw past en binnen je eigen budget. Er zijn veel luiers verkrijgbaar. Er zijn ook goedkope pocketluiers verkrijgbaar, maar die zijn niet voor iedereen lekvrij en vragen al snel om meer inleggers.

Het kan allemaal nog goedkoper als je materialen upcycled, zo kan je van een XL t-shirt bijvoorbeeld ook prima een luier vouwen, of naai bijvoorbeeld luiers van oude flanellen lakens. Het kan allemaal!

De voorbeelden die we gegeven hebben gaan uit van nieuwe luiers en zijn, op de prefolds na, allemaal OneSize, dus te gebruiken van geboorte tot zindelijkheid.
Je kunt ook uitkijken voor goede deals op Marktplaats en de besloten Facebook groep “Luiermarkt“. Let bij tweedehands luiers goed op de staat van de luiers. Elastiek is te vervangen, maar als de waterdichte laag kapot is doe je hier helaas niets meer aan. Is het je eerste kindje en ben je van plan om meerdere kinderen te krijgen die je wasbaar wilt luieren? Dan is nieuw zeker aan te raden.

De goedkoopste voorbeelden hebben maar 20 luiers. Meestal wordt er 24 aangeraden; hoe meer luiers in roulatie, hoe minder snel ze slijten.
Alle pakketten zijn wat je minimaal nodig zou hebben om wasbaar te luieren. Een wetbag is handig, maar voor onderweg kan een plastic zak ook. Voor thuis kan je bijvoorbeeld een goedkope luieremmer gebruiken met kussensloop en met washandjes kan je ook de billen van je kindje schoonmaken. Alles wat je naast de luiers en overbroekjes nog kan aanschaffen, is optioneel en geen must, al maken sommige opties het luieren wel wat makkelijker. Als je ook wasbare luiers gebruikt in de opvang, probeer dan samen te ontdekken wat voor hen ook het fijnste werkt.

Een laatste tip van ons; schaf je stash in delen aan als het teveel voor je is. Het is voor sommige van ons nu eenmaal een hap geld, maar het hoeft niet in een keer. Ook als je nog erg zoekende bent kun je beter met een paar luiers beginnen, om zo te ontdekken wat je bevalt en wat niet. Je kunt ook beginnen met 1 dag in de week wasbaar luieren, of bijvoorbeeld alleen overdag. Uiteindelijk loont wasbaar luieren hoe dan ook! Zelfs als je zou kiezen voor de duurste optie, met een investering van € 900.

 

* Helaas hebben we vernomen dat de Vandring hydrofielen van Ikea er uit gaan, en worden vervangen door een setje die duurder is. De doeken zelf zijn ook dunner. Sla dus nog snel je slag voor deze fantastische hydrofielen niet meer te koop zijn.

2 thoughts on “Luieren met een klein(er) budget

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.