Luier ABC

Kopieer de code en plak deze tussen de -tags van uw site. U kunt dezelfde code gebruiken voor al uw pagina's. U hoeft de code niet te wijzigen, ook niet als u uw algemene instellingen wijzigt. Zie onze implementatiehandleiding voor code voor meer informatie.
TermUitleg
AI2"All in two". Een luier waar een inlegger ingeklikt of gelegd kan worden. Bij enkel een plasje kan je er voor kiezen om alleen de inlegger te verwisselen en het broekje opnieuw te gebruiken.
AIO"All in One". Alles in een luier. Deze luier is helemaal kant en klaar, en komt het meest in de buurt van een wegwerp. Je hoeft niets te vullen of te vouwen.
BamboeAbsorberend materiaal gemaakt van bamboe. De meeste luiers zijn van bamboe viscose. Absorbeert meer dan katoen.
BirdseyeEngelstalige benaming voor de oogjesluiers.
BoingoEen luierklemmetje met krammetjes, te herkennen aan de sterretjes op de uiteinden.
BoosterEen extra (kleine) inlegger om de absorptie te verhogen, maar die op zichzelf niet als luier zou kunnen werken.
CoverEngelstalige benaming voor overbroekje.
FittedEngels voor "voorgevormd" of "tweedelig".
Gerstekorrel luierZie oogjesluier
HennepAbsorberend materiaal. Vaak gemixt met katoen, omdat het anders de stijf is. Absorbeert veel.
HybrideMet hybride luiers worden vaak twee soorten luiers bedoeld;
1) Voorgevormde luiers met een verborgen laagje fleece. Deze kunnen thuis gedragen worden zonder overbroekje. Deze luier ademt dan meer dan een normale tweedelige luier met overbroekje, maar is semi-waterdicht door de fleece. Buitenshuis is het aan te raden om wel een overbroekje te gebruiken.
2) All in two luiers, waarvan de buitenlaag geschikt is om ook wegwerp inleggers te gebruiken, bijvoorbeeld G-nappies, GroVia en Flip.
HydrofielDe ouderwetse vouwluier. Te herkennen aan de ingeweven vierkantjes in de stof.
InleggerHet absorberende deel van de luier. Een inlegger kan in sommige gevallen voldoende zijn om als luier alleen te functioneren omdat deze meer absorberen dan een booster.
InlegvelEen dunne inlegger van papier, fleece of zijde, om ontlasting op te vangen zodat deze makkelijker te verwijderen is.
LongieEen lange wolbroek. Waterdicht en ideaal voor de nacht, omdat er dan geen pyjamabroek meer over hoeft.
MicrovezelSynthetisch, absorberend materiaal. Houdt relatief veel vocht vast, maar laat het helaas ook weer snel los. Gevoelig voor doordruk lekkage. Mag niet tegen de huid
MoltonDikke katoenen luiers. DIcht geweven en neemt daardoor heel veel op.
OogjesluierDe ouderwetse vouwluier. Oogjesluiers zijn dikker en stijver dan hydrofiel door de weving. Deze lijken op kleine oogjes. Oogjesluiers absorberen meer dan hydrofiel. Teddy was vroeger "het" merk onder deze luiers.
OverbroekjeWaterdicht broekje die over tweedelige luiers, prefolds, of vouwluier gaat om je kindje droog te houden.
PocketLuier waar je inleggers kan inschuiven tussen een fleece laagje en een waterdicht laagje. Een pocket kan naar wens gevuld worden qua absorptie, en is daarmee veelzijdiger dan de meeste aio's. Een klaargemaakte pocket is qua om en af doen net zo makkelijk als een wegwerp.
PrefoldEen luier die niet is voorgevormd, maar wel al meerdere lagen heeft, waardoor er minder gevouwen hoeft te worden. De meeste prefolds bestaan uit 3 banen van 4 lagen, 8 lagen en dan weer 4 lagen. Je kunt prefolds gebruiken als inlegger, of vouwen en vast zetten met een luierklemmetje zoals een snappi of boingo.
PULPolyurethaan layer. Een gelamineerde laag die stof tot zekere hoogte waterdicht maakt.
ShellSommige merken noemen het broekje waar je inleggers inklikt een "shell". Bijvoorbeeld Itti Bitti en GroVia
SIOSnap in One. Een luier waar een inlegger in geklikt kan worden. Een all in two systeem dus. Alle snap in ones zijn all in two systemen,maar niet alle all in two systemen zijn "snap in one."
SnappiLuierklemmetje met drie uiteinden met krammetjes die zich vast haken in de stof.
SnapsDrukknopen
StrippenLuiers ontdoen van opgebouwd vuil.
TPUThermoplastic polyurethaan. Een gelamineerde laag die vast is gezet door gebruik van hitte in plaats van een chemische verbinding, zoals bij PUL.
TrifoldTrifolds lijken op prefolds, maar zijn kleiner en bestaan over de hele luier uit twee of drie lagen. Ze zijn ideaal om als inlegger te gebruiken in een overbroekje of pocket.
Het is ook een naam voor een vouw van de normale prefold, als je deze over de breedte in drieën vouwt.
TwillBenaming van een weving. De meeste katoenen prefolds hebben een twill weving.
VelcroKlittenband
Voorgevormde luierDe luier is al helemaal compleet en gaat net zo makkelijk om als en wegwerp. Er moet alleen nog een overbroekje over om het geheel waterdicht te maken. Wordt gezien als de meest lekvrije keuze en is geschikt voor de nacht.
VouwluierVierkante lap die nog helemaal gevouwen moet worden tot luier. Bestaat uit één laag.
wbAfkorting voor "wasbaar"
WetbagZak met waterdichte laag om vieze luiers in mee te kunnen nemen.
wwAfkorting voor "wegwerp"