Hoe strip je wasbare luiers?

Kopieer de code en plak deze tussen de -tags van uw site. U kunt dezelfde code gebruiken voor al uw pagina's. U hoeft de code niet te wijzigen, ook niet als u uw algemene instellingen wijzigt. Zie onze implementatiehandleiding voor code voor meer informatie.

Disclaimer: Dit “recept” om te strippen is een vertaling van Fluff Love University. We zien veel verwarring ontstaan over de borax. Borax is niet noodzakelijk, maar om het verhaal compleet te houden, hebben wij het wel “mee vertaald”. Borax mag inmiddels niet meer los verkocht worden aan de consument in de EU. Het is niet noodzakelijk om te strippen. We laten de tekst echter wel zo staan, om het verhaal compleet te houden en omdat sommige mensen wel toegang hebben tot borax en geen problemen hebben om er mee te werken.

Strippen van wasbare luiers is niet nodig als je een goede wasroutine hebt. Het is een noodoplossing om je luiers tot een nulpunt te brengen zodat je weer fris kunt starten. Het is een eenmalig iets, waarbij je opgehoopt vuil verwijderd. Dit kan stank veroorzaken zoals een ammoniakgeur of een muffe (natte honden) geur. Maar ook kan het uitslag veroorzaken. Deze problemen zijn het gevolg van het gebruik van te weinig of een inadequate wasmiddel. Overbroekjes en pockets hoeven niet perse gestript worden, tenzij je vermoed dat irritatie bij het elastiek kan komen door opgehoopt vuil. Je kan ze wel strippen als je merkt dat de luiers waterafstotend zijn geworden, bijvoorbeeld door gebruik van zeep.

Strippen doe je niet met afwasmiddel. Afwasmiddel werkt slechts oppervlakkig en is niet gemaakt voor gebruik in de wasmachine en kan je machine zelfs beschadigen.

Strippen doe je als volgt;

Begin met schone, gewassen luiers.

Vul een half bad of een heel babybadje met heet water en voeg daar de volgende ingrediënten aan toe;

1) Drie eetlepels Calgon (poedervariant voor de wasmachine). Je kunt ook goedkopere antikalk aanschaffen, o.a. te koop bij de Action.
De ingrediënten die je zoekt zijn Sodium Carbonate (40-45%), Sodium Citrate (20-25%) en Sodium Sulfate (25-30%). De eerste twee zijn ontharders, het derde is een vulmiddel om makkelijker te kunnen doseren.

FB_IMG_1424863018398

2) Drie eetlepels soda (ook wel bekend al kristalsoda, sodium/natrium carbonaat)

FB_IMG_1424863170954

3) Drie eetlepels Borax (natriumtetraboraat)

Voeg ook een beetje toe van een goed wasmiddel, dit versterkt het effect en voorkomt eventuele issues met absorptie na het strippen. Soms kan het gebeuren dat luiers na een strip lijken te lekken, dit is tijdelijk, de luiers dan twee of drie keer wassen.

Borax kan je online bestellen, maar sommige drogisterijen en apotheken verkopen het ook. Borax is licht giftig, werk voorzichtig en gebruik handschoenen. Bij inname kan het mogelijk schadelijk zijn voor de ongeboren vrucht. Borax klinkt enger dan het is, in de USA gebruiken veel mensen Borax als waterontharder bij elke was, ook de luierwas!

Je kunt ook kiezen om twee ingrediënten te gebruiken, gebruik dan een half kopje van elk ingrediënt, het is alleen wel zo, hoe meer ingrediënten, hoe beter. Los alles goed op en doe de luiers er in. Je kunt er zoveel in doen als je wil, zolang de luiers maar kunnen weken en je het nog door elkaar kunt roeren. Minimaal twee uren laten weken, en liever niet langer dan acht uren.

Bij het strippen komt er een hoop vuil los, het water kan verkleuren en gaan stinken. Dit hoeft overigens niet, er is genoeg vuil die je niet kunt zien en toch los komt.

2016-01-17 14.29.45-1

Na het strippen doe je een was zonder wasmiddel. Dit kan zonder wasmiddel omdat er genoeg waterontharders in je wasgoed is opgenomen.

Bij het strippen is er veel vuil naar de oppervlakte gekomen, om te voorkomen dat je kindje uitslag krijgt, is het noodzakelijk om de luiers te desinfecteren. Er zijn meerdere opties, waarvan deze twee het meest voor de hand ligt in Nederland.

1) Na de spoelronde een 90 graden was, met wasmiddel.

of!

2) Een bad met peroxide en Borax. De verhoudingen hiervoor zijn een kopje peroxide op 19 liter water en een eetlepel borax. Een half uurtje laten weken. Daarna wassen op 60 graden.

Na het strippen en desinfecteren doe je nog een extra wasronde (met wasmiddel!) om er zeker van te zijn dat je luiers fris zijn.

Alle luiers en PUL kunnen op 90 graden gewassen worden. Bamboe kan hier tegen en ook PUL zal niet delamineren. PUL is ontwikkeld voor de medische wereld en is gemaakt om hoge temperaturen te kunnen doorstaan. Uitzondering hierop zijn wellicht de goedkopere luiers uit China, hier zitten vaker slechte batches PUL tussen.

Woon je in het buitenland dan kan je ook strippen met GroVia Mighty Bubbles of RLR. Desinfecteren kan dan ook met bleek. Kijk voor de juiste instructies hier.

Desinfecteren kan met bleek die meer dan 5% hypochloriet bevat, deze is voor zover wij weten niet beschikbaar in Nederland, maar wel in het buitenland. Kijk voor instructies hier.

Fluff Love University is tevens onze bron voor dit artikel. In de toekomst zullen er meer artikelen verschijnen die afgeleid zijn van deze fantastische website.

One thought on “Hoe strip je wasbare luiers?

  1. Avatar

    Hallo editors,

    FIjn dat deze website er is! Ik zit alleen met een vertaalkwestie van de flufflove naar deze site wat betreft de hoeveelheden. Een tablespoon en een cup zijn in amerika inhoudsmaten die niet overeen komen met een nederlandse lepel of kopje.
    Dus de verhoudingen kloppen nu niet helemaal denk ik. MIsschien is dat niet zo erg, maar het kan helpen de ML er bij te geven. Cup is 240 ml en tablespoon is 15 ml.

    Daarnaast geeft het artikel over het strippen wat verwarring, zeker over de borax, mensen lezen er veel overheen dat je dit niet persé nodig hebt.. Handig is als het artikel wordt afgesloten met een samenvatting en stappenplan met genummerde onderdelen. Hier wil ik eventueel een voorstel voor maken. Ik hoor het graag!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.