Borax

Kopieer de code en plak deze tussen de -tags van uw site. U kunt dezelfde code gebruiken voor al uw pagina's. U hoeft de code niet te wijzigen, ook niet als u uw algemene instellingen wijzigt. Zie onze implementatiehandleiding voor code voor meer informatie.

Borax is een middel dat, in tegenstelling tot in de USA, niet behoort tot de dagelijkse schoonmaakmiddelen bij een Nederlands huishouden. Het is niet in de supermarkt verkrijgbaar en redelijk onbekend. Als je even snel zoekt wat borax precies is, kom je onder andere tegen dat het middel matig giftig is en neurotoxisch. Kan je dit middel dan wel veilig gebruiken om je luiers te strippen?

Eén ding voorop; de borax is niet noodzakelijk om te strippen, het maakt de strip effectiever, maar mocht je het liever weg laten dan kan dit prima. De strip geeft ook goede resultaten zonder borax.

Borax is natrium tetraboraat. Het is een mineraal wat al een paar duizend jaar gebruikt wordt door mensen. Het wordt gewonnen in China en de USA. De ph-waarde van borax is 9.5. Het is een natuurlijke waterontharder en lost gemakkelijk op in warm water. Borax heeft tevens nog tal van andere functies.

Borax is licht giftig, vooral bij inname hiervan.

Er is onderzoek gedaan bij ratten. Zij kregen elke dag een hoge dosering borax te eten en hierbij werden de effecten op langere termijn bijgehouden. Zo is ook aangetoond dat het dagelijks innemen van borax op lange termijn de vruchtbaarheid kan verminderen en de ongeboren vrucht kan schaden, men gaat er van uit dat er bij mensen een vergelijkbaar effect is, maar dit is nog niet onomstotelijk vastgesteld.  Het innemen van Borax is aangetoond schadelijk, maar op lange termijn. Qua acute giftigheid is het vergelijkbaar met keukenzout, ongeveer dodelijk als je er een halve kilo van inneemt.

Vroeger werd borax ook wel gebruikt in voedsel, maar tegenwoordig in Europa niet meer. Het wordt nog wel gebruikt in sommige medicijnen en staat bekend onder het E-nummer 285. De geaccepteerde dosering per dag is 0,1mg per kilo lichaamsgewicht. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in oogdruppels als conserveringsmiddel en heeft een licht ontsmettende werking.

Het is niet aangetoond dat borax kanker veroorzaakt. Als je hierop zoekt, vind je geen enkel onderzoek maar wel een heleboel blogs en websites met titels als ” The Borax Conspiracy”. Dit soort sites en beweringen hebben geen enkele wetenschappelijke basis.

De algehele boodschap is; wees voorzichtig, draag handschoenen als je werkt en bewaar het buiten bereik van kinderen.


Bronnen (openen in een nieuw venster):

Leave a comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.